Fiscale partnerschap

Fiscale partnerschap

Fiscale partnerschap kan voordeel opleveren. Fiscale partners mogen elkaars aftrekposten verdelen. Vaak kan de algemene heffingskorting aan de minst verdienende worden toebedeeld en er zijn voordelen op het gebied van vrijstellingen en erfbelasting.

Enkele jaren geleden konden samenwonende partners voor fiscale partnerschap kiezen. Dit kan nu niet meer. Je bent nu alleen fiscale partner als aan aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Er is geen keuze mogelijkheid meer.

Voorwaarden fiscale partnerschap

Gehuwden en geregistreerde partners zijn altijd fiscale partners.

Ongehuwde meerderjarige partners die op hetzelfde adres wonen zijn fiscale partner als ze aan 1 van de navolgende voorwaarden voldoen.

  • Het bezitten van een notarieel samenlevingsovereenkomst;
  • Het hebben van een minderjarig kind;
  • De ene partner heeft het kind van de ander erkent;
  • Het zijn van elkaars pensioenpartner;
  • Het samen bezitten van een eigen woning;
  • Een inwonend minderjarig kind van 1 van de partners.

In alle andere gevallen is er geen sprake van fiscale partnerschap. Als de wens er wel is om fiscale partner van elkaar te worden, dan is het duidelijk hoe dat gerealiseerd kan worden. Voordelen zijn vooral te behalen voor partners met een alleenverdiener of een met klein verdiende partner, hierbij kan de leeftijd nu ook een rol spelen. En voor partners met aftrekposten waarbij de aftrekposten kan worden toebedeeld aan de meest verdienende partner die het hoogste percentage aan belasting betaalt.

Er zijn voor niet fiscale partners mogelijke voordelen te behalen met deze wetenschap.

Bewerken

Rob Wilbrink, 23 november 2018.

Geplaatst in Boekhouding, Fiscale eenheid, Inkomstenbelasting, Loonadministratie, Omzetbelasting en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie